E-útdíj

A CompanyGuard megbízható partnerén keresztül "bevallási közreműködőként" csatlakozott a 2013. július 1-én indult e-útdíj rendszerhez. 

Az Állami Autópálya Kezelővel a szerződés aláírásra került, a rendszer auditálása megtörtént. 

 

Segítünk az új e-útdíj rendszer megértésében és az úthasználathoz szükséges adatszolgáltatás teljesítésében! Keresse kollégánkat a 06-20-2281948 számon vagy küldjön emailt az info@kgbgps.hu címre.

 

A hivatalos tájékoztatás az Állami Autópálya Kezelő honlapján (www.hu-go.hu) érhető el: 

 

2013. július 1-jétől hazánkban is bevezették a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési (UD) rendszert, amely a magyar úthálózat (autópályák, autóutak és főutak) kijelölt, összesen 6513 km hosszú szakaszait érinti. A HU-GO névre keresztelt új rendszer megfelel az európai uniós technológiai követelményeknek és az Európai Elektronikus Útdíj Szolgáltatás (EETS) irányelveinek.

 

A díjfizetési kötelezettség a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik. A megtett úttal arányos díjfizetés mértéke függ a használt úttípustól (autópálya, autóút vagy főút), a gépjármű kategóriájától (J2, J3, J4) és környezetvédelmi besorolásától is.

A 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeg feletti járművek kategóriákba sorolása tengelyszám alapján történik: a J2-be a kéttengelyes, a J3-ba a három, míg a J4 kategóriába a négy (vagy több) tengellyel rendelkező járművek kerülnek. 


Az úthasználat bruttó díja (Ft / km) 

Környezetvéd.

kategória

J2 díjkategória

J3 díjkategória

J4 díjkategória

Gyorsforg.

Főút

Gyorsforg.

Főút

Gyorsforg.

Főút

A (≥ EURO III.)

42,41

18,04

59,52

31,23

86,70

54,07

B (EURO II.)

49,89

21,23

70,02

36,75

108,38

67,60

C (EURO I.)

57,38

24,41

80,53

42,26

130,06

81,11

Az autóbuszok (B2) és a D1-es kategóriába tartozó járművek továbbra is az e-matricás rendszerben vásárolhatnak úthasználati jogosultságot.

 

Hogyan lehet útdíjbevallást tenni az új rendszerben?

A HU-GO rendszerben kétféle módon lehet útdíjbevallást tenni:

(1)   Fedélzeti eszközzel (bevallási közreműködő segítségével)

(2)   Előre megváltott viszonylati jeggyel

Fontos tudnivaló, hogy az útdíjszolgáltatónál (ÁAK) történő regisztráció nélkül csak a második esetben lehet úthasználati jogosultságot váltani. Regisztrálni az ÁAK ügyfélszolgálati portálján (www.hu-go.hu) lehet.


1. Fedélzeti eszköz (bevallási közreműködő)

Azok számára, akik gyakran használják a hazai díjköteles útszakaszokat, kényelmes megoldást jelenthet a jellemzően flottakövető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az úgynevezett bevallási közreműködők által biztosított fedélzeti eszközzel történő bevallási módszer. Alkalmazásának előfeltétele, hogy a felhasználó előzetesen regisztráljon az útdíjszolgáltatónál (ÁAK), és szerződést kössön egy bevallási közreműködővel.

A felhasználók előre történő fizetéssel (prepaid) egyenlíthetik ki tartozásukat, ami azt jelenti, hogy a regisztráció során létrehozott (és az útdíjszolgáltatónál, vagyis az ÁAK-nál vezetett) folyószámlát előre fel kell tölteniük. Ennek egyenlege biztosít ugyanis fedezetet a díjköteles utak használatához.

 

2. Előre megváltott viszonylati jegy

Az úthasználóknak a HU-GO rendszer interneten elérhető ügyfélszolgálati felületén (www.hu-go.hu oldalon) vagy az országban létesítendő értékesítési pontokon (ügyfélszolgálatok, viszonteladók) elhelyezett termináloknál (kioszkok) lehetősége van előre megtervezni az útvonalát. Ehhez a kezdő és végpontok (valamint maximum négy érintési pont) térképes kijelölése mellett a járműre vonatkozó legfontosabb adatok megadására van szükség (rendszám, felségjel, környezetvédelmi osztály, tengelyszám, legnagyobb megengedett össztömeg, kamionstop nyilatkozat, gépjármű magassága). 

A viszonylati jegyet mindenképpen a díjköteles úthasználat előtt kell megvásárolni (maximum 30 nappal korábban szerezhető be). Az elővételben megvásárolt viszonylati jegy 2 naptári napig, közvetlenül a díjköteles szakaszok igénybevétele előtt megvásárolt viszonylati jegy pedig a következő naptári nap végéig lesz érvényes, és mindkét esetben kizárólag a megtervezett útvonalra biztosít egyszeri használati jogosultságot. 

Nyomkövető segítségével ellenőrizheti, hogy a járműpark autói a megfelelő útvonalon haladnak-e.

Ez a szolgáltatás azoknak előnyös, akik nem rendszeresen, de előre megtervezett útvonalakon kívánják használni a magyarországi díjköteles útszakaszokat.

 

További információk

Részletes tájékoztatást a HU-GO rendszer ügyfélszolgálati honlapján, a www.hu-go.hu portálon lehet találni, személyesen pedig az ÁAK ügyfélszolgálati irodáin lehet információkhoz jutni.

Már  798 vállalkozás használja flottakövetési szolgáltatásunkat.

truck_on_map_small.pngOnline követési felület
Tovább »

Mivel az ország egész területén végzünk munkát, fontos pontosan tudni, épp merre jár munkatársunk, mit ígérhetünk ügyfeleinknek.

Deér Károly

további vélemények

GUARD CSOPORT tagja